Het verhaal van hoofdpieper Patrick

Jouw pieper is beschreven door: Patrick
Functie: Leider van de Pieperbrigade
Leeftijd: 40
Lievelingseten: Gebakken aardappeltjes
Hobbies: Fitness, de kinderboerderij bezoeken en muziek (het liefst Julio Iglesias)

Hoe lang werk je al bij De Binnenbaan?
Ik ben in december 2022 begonnen. Nadat ik niet lekker meekon in het werk dat ik hiervoor deed, zoals schoonmaak, bedrijfscatering en activiteitenbegeleider, heeft de gemeente mij hier naartoe verwezen.

Wat bedoel je met ‘niet lekker meekunnen?
De werkomgeving was zeer prikkelend. Ik raakte bijna dagelijks overprikkeld. Ik heb autisme en heb daarom ook behoefte aan werken op mijn eigen tempo. Ik zag in mijn vorige werk dat mijn collega’s zich altijd verder pushede, doorgingen waar ze eigenlijk wilde stoppen. Dat kan
ik niet. Het is fijn om hier met gelijkgestemden te kunnen werken, en dat mijn werktempo geaccepteerd wordt.

Wanneer werd je gediagnostiseerd met autisme?
Ik ben in 2021 gediagnostiseerd, op mijn 37e dus.

Wow, dat is best laat!
Ja, dat klopt. Er waren wel signalen hoor, maar daar is nooit zo goed op gereageerd. Ik raakte toen ik jong was ook snel overprikkeld en liep soms vast. Dan gebeurt er zo veel om mij heen, dat ik gewoon niks meer kan. Ik moet dan echt even tot rust komen. Ik raakte hier vaak somber van en had een onrustig gevoel. Sinds mijn diagnose en dat ik hier werk, is dat een stuk minder.

Wat vind je zo fijn aan het werken bij Werkbedrijf De Binnenbaan?
Ik kan op mijn eigen tempo werken. Dat is voor mij heel belangrijk. Soms kan de omgeving nog wel overprikkelend zijn, maar dan vinden ze het niet erg als ik even een kopje thee ga drinken in de kantine om te ont prikkelen. Dat kan hier gewoon. Ook vind ik het fijn dat ik Pieperpost mag doen, want dat is een stuk uitdagender werk voor mij.

Is dat zo? Waarom is Pieperpost zo uitdagend voor je?
Het werk dat ik hiervoor deed bestond veel uit stickeren en is heel repetitief. Ik kan wel wat meer aan dan dat. Pieperpost is bijzonder omdat elk pakketje anders is. Je ziet direct het resultaat van je werk! Ik voel dat alles wat ik doe voor Pieperpost direct effect heeft en ik vind het fijn dat ik die verantwoordelijkheid heb.

Wat zijn je verantwoordelijkheden voor Pieperpost?
Netjes schrijven natuurlijk, dat het juiste pakket naar de juiste klant gaat, dat de pakketten compleet zijn, ik vouw de dozen en sinds kort doe ik ook een aantal dingen op de computer, zoals het uitprinten van de pakbonnen zodat we kunnen vullen iedere middag.

Wat is een grote misvatting die mensen kunnen hebben over autisme?
Vaak denken mensen dat mensen met autisme altijd dezelfde symptomen vertonen. Ze zijn altijd super slim, heel goed in bijvoorbeeld tekenen, zijn vaak sociaal niet vaardig, noem maar op. Dat is niet zo. Autisme heeft een heel breed spectrum en iedere persoon met autisme is anders. Niet iedereen heeft dezelfde talenten, interesses of kwaliteiten.

Wat zou je willen meegeven aan een jong persoon met autisme?
Blijf dicht bij jezelf. Dat is zo belangrijk. Zoek je eigen weg, zodat je je altijd fijn blijft voelen.

Patrick is één van onze schrijvers met een bijzonder verhaal. Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Terug naar blog