Het is een leuke manier om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt

Een bloemetje, een kaartje of bonbons: allemaal afgezaagd. Wie echt een uniek cadeau wil, stuurt een aardappel. Gepersonaliseerd en in een doos. Met het bedrijf Pieperpost maakt het Rotterdamse stel Eveline Grondel (23) en Fanar Al-Obaidy (30) van de oer-Hollandse groente een bijzonder hebbeding. ,,Iemand vroeg z’n geliefde ten huwelijk met een pieper. Zó schattig!”

Het begon allemaal met Eveline die een origineel cadeau zocht voor een jarige collega. ,,Bloemen en kaartjes, allemaal erg saai. We zijn allebei van de stomme humor, dus na lang zoeken, stuurden we haar maar een aardappel op met de tekst Pieper de Piep. Ze kwam niet meer bij van het lachen.”

Het werd wekenlang de gimmick binnen de vrienden- en familiekring van het stel uit Rotterdam-Ommoord. ,,We stuurden opeens iedereen een aardappel met een tekstje”, vertelt Fanar. ,,Iedereen vond het hilarisch. Dus dachten we: dat vindt de rest van Nederland vast ook.”

Zo werd in april vorig jaar de Pieperpost een feit. De aardappelen met stomme woordgrapjes gingen ‘verrassend genoeg’ als een tierelier. ,,Het is tenslotte een aardappel in een doos, niet de nieuwste Tesla. We verwachtten het niet.” Boss Bitch moest komen te staan op de eerste bestelling, voor iemand met een nieuwe baan. Mede door een filmpje van een unboxing dat viral ging (ruim 1,5 miljoen keer bekeken) namen ze ruim 400 bestellingen op in de eerste week dat ze hun bedrijfje begonnen.

Oppieper en schatjepatatje
,,We dachten echt: o mijn God, wat is dit?”, zegt Eveline lachend. ,,Hier hadden we nul rekening mee gehouden. Thuis hadden we maar vijf aardappelen liggen, en helemaal geen dozen. Toen hebben we elke winkel afgespeurd naar grote aardappelen.”

Klanten kunnen zelf een tekst aanleveren, maar kunnen ook kiezen uit het vaste assortiment. Zoals de ‘oppieper’ voor beterschapswensen, de rijbewijspieper ‘om niet in de prak te rijden’ en de Rotterdamse favoriet: ‘Je bent m’n schatjepatatje’. De unboxings worden vaak op TikTok gedeeld. ,,Zo hebben we toch een inkijkje in hoe mensen reageren. En dat is best leuk”, vertelt Fanar. ,,Ze hebben allemaal een what the fuck-moment. Heeft iemand mij nou gewoon een aardappel gestuurd? Die ontkenning is zo grappig om te zien.”

"Het is een leuke manier om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt" - Fanar Al-Obaidy en Eveline Grondel

Het is de mix van humor en waardering, zegt het stel, dat de pieper zo uniek maakt. ,,Het is een leuke manier om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt. Met zo een stom cadeau, dat je erom moet lachen.” Handig om te weten is ook dat een aardappel langer mee gaat dan een bos bloemen. ,,Na een maandje spruit hij mooi en groeit er soms bijna een boompje uit”, aldus Fanar. ,,We helpen ook het oude vergeten woord pieper in het collectief geheugen te gooien. Veel jongeren weten niet dat pieper een aardappel is.”

Een simpele aardappel op de post begint vanaf tien euro. Wie de pieper als iets héél bijzonders wil vereren, kan er een standaardje bij bestellen. De bestellingen zijn verder aan te kleden met snoepgoed en milieubewust pieper bier van het merk Chateau le Pîepèr.

Alle teksten op de piepers worden met de hand geschreven, met een speciale (‘ons bedrijfsgeheim’) niet-uitwisbare stift. ,,Op een aardappel schrijven, is lastiger dan je denkt.” Ondertussen werken ze met aardappelleveranciers. De aardappelen die te klein of te groot zijn of geen goede vorm hebben, geeft het stel aan Too good to go.

Het stel is ondernemend ingesteld. Eveline werkt in het familiebedrijf van haar ouders. Een spoedtransportbedrijf voor de medische sector. Fanar is docent ondernemerschap op de Hogeschool Rotterdam. ,,We droomden ervan om een keer samen iets te ondernemen. Maar dat was een plan voor over tien jaar ofzo”, vertelt Fanar. Het stel is al anderhalf jaar samen.

Met De Pieperpost trekt het stel ook de aandacht van bedrijven. ,,Sommige sturen aardappels naar een nieuw personeelslid of een werknemer die ziek is. Dat hadden we totaal niet zien aankomen. Welke ondernemer stuurt z’n personeel nou een aardappel?”

Lees hier het originele artikel op de website van het Algemeen Dagblad:

Artikel over Pieperpost in het Algemeen Dagblad

Terug naar blog